'Frankrijk bakt niets van deradicalisering'
Buitenland

'Frankrijk bakt niets van deradicalisering'.

Het lukt Frankrijk maar niet om gevaarlijke moslimextremisten op het goede spoor te krijgen. Onderzoekers naar het beleid noemen het "amateuristisch en chaotisch". Er zijn tientallen losse projecten, maar er zit totaal geen rode lijn in.

Veel hulpverleners melden zich aan voor de projecten omdat er miljoenen aan subsidie verdeeld wordt. Vervolgens wordt niets geëvalueerd en is er totaal geen coördinatie.

Volgens de onderzoekers is het choquerend dat het personeel slechts één dag cursus krijgt in de islam en het terrorisme.

De projecten

Om de terroristen minder radicaal te maken krijgen sommigen slechts Engelse les. In weer andere gevangenis worden zeilles, fietsles en cursussen boksen of andere gevechtssporten gegeven. In Frankrijk bestaan zo'n 75 verschillende projecten waar geradicaliseerde moslims hulp kunnen krijgen. 

Er is sprake van een wildgroei aan projecten. Dat lijkt mede te maken te hebben met de enorme geldstromen. Tussen 2014 en 2016 is de hoeveelheid subsidies voor deradicaliseringsprojecten gestegen van 500.000 naar 6 miljoen euro, rekende dagblad Le Figaro uit.

Aantallen

Frankrijk telt zo'n 8.800 potentieel gevaarlijke moslimextremisten waarvan er zo'n 1.800 minderjarig zijn.

Alle artikelen geladen. Overzicht →