Frankrijk: kritiek op nieuwe antiterreurmaatregelen
Buitenland

Frankrijk: kritiek op nieuwe antiterreurmaatregelen.

De Franse regering heeft nieuwe antiterreurmaatregelen gepresenteerd. Zo komt er een reservistenleger van tienduizend Fransen om de burgers te beschermen: de 'Nationale Garde'. Volgende maand wordt het plan verder uitgewerkt.

Onder de nieuwe maatregelen behoort ook extra beveiliging tijdens 56 evenementen die binnenkort plaatsvinden. Er worden meer dan 23.000 extra agenten ingezet, meldt Elsevier. Bij de terreurdaad in Nice waren op het moment van de aanslag slechts enkele tientallen agenten aan het werk. Er waren vooraf geen aanwijzingen voor terreur en de beperkingen bleken uiteindelijk te groot. Hierop was natuurlijk strenge kritiek. 

Harder aanpakken, monsieur Hollande
Voormalig premier Francois Fillon roept op tot een digitaal leger, om de aanhangers van Islamitische Staat ook online te bestrijden. Oud-president Nicolas Sarkozy wil dat Hollande meer macht geeft aan de Franse autoriteiten bij het opsporen, ondervragen en oppakken van terreurverdachten. Ook moeten jihadisten sneller het land uit worden gezet en verdachte moskeeën worden gesloten, vindt hij. Hollande en zijn regering zijn het er niet mee eens.

Alle artikelen geladen. Overzicht →