Frans tuig sloopt voor meer dan miljard euro

Frans tuig sloopt voor meer dan miljard euro 

04 juli 2023 - 11:00

Een miljard euro aan schade is Frankrijk inmiddels verder! Een miljard! Dat is - even snel de zakjapanner erbij pakken - duizend keer een miljoen! Dat is verdomme serieus veel geld. Hoeveel stokbroden zou je daar wel niet van kunnen kopen? En hoeveel croissants? En hoe vaak kan je daarmee wel niet naar de Moulin Rouge? En dat allemaal omdat honderden 'jongeren' kuchkuch 'protesteerden' nadat de politie vorige week dinsdag in Nanterre een jongen (17) doodschoot die wegreed bij een verkeerscontrole.

De schadecijfers zijn afkomstig van de Franse werkgeversorganisatie Medef. In de Franse krant Le Parisien (die we elke ochtend grondig uitpluizen, zo zijn wij) stelt de voorzitter van Medef dat in de afgelopen dagen meer dan tweehonderd winkels volledig zijn geplunderd, driehonderd bankfilialen zijn vernield en minstens 250 tabakszaken zijn gesloopt.

En dat slopen en vernielen valt natuurlijk onder het demonstreren! Erg logisch. Als je strijdt tegen racisme moeten tabakszaken en bankfilialen immers als eerste worden aangepakt. En het racismeprobleem bestrijd je nou eenmaal beter als je een Gucci-tasje uit een designerzaak jat, als je daarna ook nog even een elektronicazaak plundert en daar een flatscreen meeneemt en op de weg terug naar huis nog wat auto's in de fik steekt. Alles voor een betere wereld immers. Dat de 17-jarige neergeschoten jongen een halve draaideurcrimineel was die meerdere waarschuwingen van de politie negeerde en op de gevaarlijke tour was, zijn alle demonstranten voor het gemak even vergeten.

Geoffroy Roux, zo heet de baas van Medef, zegt ook nog eens dat de raming van een miljard euro (honderd keer een miljoen Franse euro's dus) aan de lage kant is. Als je de imagoschade voor Frankrijk óók meerekent en óók het effect van dit alles op de toerismesector bekijkt én meeneemt dat er ook politiebureau's en gemeentehuizen zijn bestormt, dan zou je makkelijk op een veelvoud komen van een miljard.

Ondertussen probeert de Franse politie met man en macht de relschoppers (verdomme, we bedoelen natuurlijk demonstranten, excuse-moi) te beteugelen en op te pakken. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken hield de politie in de nacht van maandag op dinsdag ruim zeventig relschoppers (verdomme, doen we het weer) aan, voornamelijk in de regio van het altijd zo schilderachtige Parijs. Er zijn in een week tijd naar schatting 700 agenten gewond geraakt en rond de 3200 relschoppers opgepakt.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml