Franse agenten boos om wetteloosheid
Buitenland

Franse agenten boos om wetteloosheid.

De Franse president François Hollande heeft zich vandaag bereid verklaard tot gesprekken met ontevreden leden van de politiemacht. Bij protesten in Parijs en andere steden beklaagden dienders zich over een gebrek aan middelen tegen de toenemende wetteloosheid. 

De permanente terreurdreiging in Frankrijk vormt een zware belasting voor de politieagenten, wier patrouilles soms ook nog eens in de val gelokt worden als zij zich moeten wagen in de Frambozische kansenwijken. 

Hollandes regering heeft nog een halfjaar voor de boeg tot aan de verkiezingen en is volgens zender France24 "in het defensief gedrongen" door de crisis bij de veiligheidsdiensten. Politieke tegenstanders beschuldigen het staatshoofd ervan dat hij weinig doet tegen gewelddadige misdaad en ordeloosheid.

In Parijs demonstreerden gisteravond zo'n 400 agenten op de Place de la République en de Champs Elysées. Dit is de derde nacht deze week dat de politie zo openlijk haar onvrede over de veiligheidssituatie uit. Ook waren er betogingen in Bordeaux, Nancy en Toulouse. 

Veiligheid opgeschroefd na terrorisme

Terreuraanslagen op Frans grondgebied kostten de laatste twee jaren aan 230 mensen het leven. Sindsdien beveiligen duizenden agenten en soldaten de vliegvelden, scholen en stations.

Aanval met benzinebommen

Politiebonden eisen minimumstraffen voor aanvallen waarbij dienders doelwit zijn. Directe aanleiding hiervoor is een aanslag op de politie eerder deze maand in een beruchte wijk in Parijs. Daar werden agenten door tuigjeugd bestookt met benzinebommen, waardoor twee leden van het politieapparaat zwaargewond raakten. Een van hen, een politieman, ligt nog in coma. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →