Franse rechter: kind 'Jihad' noemen mag niet 

17 april 2018 - 13:20

Het klinkt alsof het te bizar voor woorden is, maar er zijn dus echt ouders die hun kids 'Jihad' willen noemen, betekent namelijk in het Arabisch iets als 'worsteling' of  'streven' en heeft natuurlijk totaal geen negatieve associatie.

Een Franse rechter in Toulouse heeft daar nu een stokje voor gestoken. De naam zou een negatief effect kunnen hebben op het leven van de jongen en is daarom geen goede optie, zo luidde het oordeel over de zaak die al een jaar speelt. Om de ouders tegemoet te komen kwam de rechter ook met een alternatief: Jahid.

Meer kindjes in het Westen heten Jihad

Toch blijken er wel meer mensen met Arabische roots woonachtig in het Westen zo gek te zijn om hun kind 'Jihad' te noemen.

Zo dacht in 2013 een andere vrouw in Frankrijk leuk te doen door haar kind met die naam naar school te sturen. Ze had haar nageslacht daarbij voorzien van een t-shirt die op de voorkant bedrukt was met de tekst "Ik ben een bom" en op de achterkant "Geboren op 11 september". Gelukkig werd deze misselijke actie bestraft met een voorwaardelijke celstraf en een fikse boete.

Ook Belgen en Nederlanders

HLN meldt dat volgens cijfers van Kind en Gezin in Vlaanderen vijf jongens en zeven meisjes Jihad werden genoemd in de afgelopen tien jaar. Wij pakten de cijfers van Nederland er even bij. Volgens het Meertens Instituut telde Nederland in 2014 in totaal 116 in ons land geboren burgers met deze naam. In 2015 kwam daar volgens het NRC nog eentje bij, sindsdien heeft niemand het meer in zijn hoofd gehaald.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie