Friese boeren op de bres voor gele bloemkool
Binnenland

Friese boeren op de bres voor gele bloemkool.

In het Friese Leeuwarden gaan biologische boeren morgen de straat op om het mogelijk vernietigen van 60.000 gele bloemkolen te verhinderen. Ondanks dat de kolen er door de zon iets geler uitzien, zijn ze volgens de boeren even smakelijk als 'normale' bloemkool.

Op de happening zullen gele bloemkolen te koop zijn. Speciaal om u te overtuigen zal er ook een kok aanwezig zijn die er overheerlijke gerechten mee zal klaarmaken. Het doel van de telers is supermarkten te doen laten besluiten om de gelere kolen alsnog in te kopen. Ook willen zij mensen laten inzien dat een bloemkool niet altijd wit hoeft te zijn.

Naast boeren gaat de mogelijke vernietiging van de bloemkolen ook consumenten aan het hart. Een boer zegt: "Er waren zoveel reacties van verdrietige, maar ook boze consumenten, dat we extra gemotiveerd zijn om er alles aan te doen wat nodig is om de verwoesting van deze mooie bloemkolen te voorkomen."

Voedselbank

Mocht het alsnog aan de man brengen van de kolen niet het gewenste resultaat opleveren, dan is de voedselbank ook altijd nog een optie. Hierbij zijn de kosten om ze van het land af te halen echter veel te hoog, zo weet Omrop Fryslân.

Alle artikelen geladen. Overzicht →