Friesland knalt nog steeds zwerfkatten af, Dier&Recht woest

Friesland knalt nog steeds zwerfkatten af, Dier&Recht woest 

10 januari 2023 - 14:14

In Friesland is de tijd zoals u weet honderd jaar stil blijven staan en dus is het nog de enige Nederlandse provincie die zwerfkatten laat afschieten door jagers. Dat moet per direct stoppen, vindt de stichting Dier&Recht.

Maar waarom doen de Friezen dat de arme weerloze zwerfkatjes aan? Volgens de provincie is het afschieten noodzakelijk om weidevogels te beschermen. In 2021 zijn er ruim 250 verwilderde katten gedood, het jaar ervoor 447. Cijfers over 2022 ontbreken nog.

Hoewel Friesland zwerfkatten op basis van artikel 67 van de Flora- en faunawet mag laten afschieten, zijn alle overige provincies ermee gestopt. Utrecht deed dat trouwens pas eind 2020 als laatste. Er worden """diervriendelijkere methodes""" gebruikt: katten worden gevangen, gecastreerd, gechipt en vervolgens teruggeplaatst op boerderijen, maneges en tuinderijen. 

Daar komt nog bij dat Friesland wel zo leuk kan beweren dat het nodig is om de vogels te beschermen, maar dat is achterhaald: "De vogelstand is de afgelopen decennia zeker flink achteruitgegaan, maar zwerfkatten hebben daar weinig tot niets mee van doen", zegt Kelly Kessen, dierenarts bij Dier&Recht.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml