Friezen snappen het, denken aan medemens
Binnenland

Friezen snappen het, denken aan medemens.

De Postcodekanjer van 53,9 miljoen euro viel dit keer in het zeer hechte Friese Eastermar. Waar randstedelingen vaak een 'ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken'-mentaliteit hanteren, staat men in Friesland nog gewoon voor elkaar klaar.

Dat blijkt wel uit het feit dat drie prijswinnaars ook aan degenen denken die om wat voor reden dan ook geen lot hadden. Het trio richt speciaal voor hen een fonds op, met een sociaal-maatschappelijk doel.

De initiatiefnemers zeggen: "Als elke winnaar (een kwart van het dorp met 1.575 inwoners) alleen al honderd euro inbrengt, dan heb je al gauw 30.000 euro. Dat geld kunnen we bijvoorbeeld gebruiken voor mensen die in de bijstand leven en een nieuwe wasmachine nodig hebben. Of instanties als de Voedselbank."

Dat Friezen een apart volkje zijn, die zeer veel waarde hechten aan hun omgeving, werd al eerder duidelijk in december. Destijds blokkeerden zij bussen die de provincierust wilden komen verstoren.

Chapeau, mensen. Nemen wij ons zwaar gesubsidieerde petje, die we hebben gekregen in vier kleuren, voor af. Trouwens, zo ziet u maar dat wij ook gewoon aandacht besteden aan positieve zaken.

Alle artikelen geladen. Overzicht →