Frits Bolkestein weigerde om VVD-premierskandidaat te zijn 

14 januari 2019 - 09:22

Frits Bolkestein is in 2002, hij was toen Europees Commissaris, door de VVD-partijtop gevraagd om terug te komen naar Den Haag. De voormalig politiek leider zou bij verkiezingswinst van de VVD premier namens zijn partij worden. Dat onthulde Bolkestein dit weekend in het PowNed-radioprogramma 'Door de bril van Eerdmans' op NPO Radio 1. Bolkestein bedankte vriendelijk voor de eer: "Ik had daar geen zin in, het trok mij niet zo". 

Het VVD-erelid keek in het gesprek met presentator Joost Eerdmans terug op zijn lange politieke loopbaan. Bolkestein gaf aan dat hij spijt heeft van de uitspraak die hij in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2002 deed over Pim Fortuyn. Als Europees Commissaris zei Bolkestein dat Nederland met Fortuyn als premier "in Europa een pleefiguur zou slaan". Hij staat nog wel achter die woorden, maar: "ik had dat toen niet moeten zeggen. Dat was niet elegant!"

Het gesprek ging natuurlijk ook over de grote liefde van Bolkestein; Europa. Dinsdag stemt het Britse Lagerhuis over het akkoord dat premier May sloot met de Europese Unie. Bolkestein houdt zijn adem in voor 29 maart, de dag van de Brexit: "Een harde Brexit wordt een chaos. Het is ook niet goed voor Nederland!" De oud-leider van de VVD zegt veel respect en "medelijden met mevrouw May" te hebben.

Het is een grote wens van Bolkestein dat premier Mark Rutte dit jaar een Europese baan accepteert Als Rutte Den Haag verlaat om Donald Tusk op te volgen als president van de Europese Raad, dan moet voormalig Volksgezondheid-minister Edith Schippers Rutte opvolgen als premier.

De VVD-coryfee ziet fractievoorzitter Klaas Dijkhoff nu nog niet als opvolger van Rutte als minister-president. Dijkhoff moet de tijd krijgen om het vak te leren. De proefballonnen die de VVD-leider in de Tweede Kamer afgelopen jaar opliet kunnen niet op waardering van Bolkestein rekenen: "Ze zijn slecht voor het milieu ook."

Bolkestein is nog steeds mordicus tegen het Marrakesh Pact, dat ook door Rutte III werd gesteund. VVD'er Mark Rutte tekende volgens Bolkestein het migratiedocument louter om de coalitie in stand te houden. "Nederland had nooit mogen tekenen. Het is een onevenwichtig stuk. Het zegt dat migratie leidt tot economische groei. Ik weet niet of dat zo is. En dat inlegvelletje voegt niets toe", aldus de voormalige politiek leider van de VVD.

Over de concurrenten ter rechterzijde van het politieke spectrum was Bolkestein duidelijk. "Geert Wilders appelleert aan een bepaald electoraat. Maar ik zie hem toch nog steeds als een vlam in de pan!" En Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet is in de ogen van Bolkestein "een aantrekkelijke politieke persoonlijkheid. Hij ziet er goed uit; maar hij doet af en toe onverstandige uitspraken, zoals zijn wens om uit Europa te stappen. Dat is een zot plan!"

Bolkestein is tegen een samenwerking tussen zijn partij, Wilders en Baudet. Het VVD-erelid ziet eerder Paars III geboren worden dan dat zijn VVD in een coalitie gaat samenwerken met FvD en PVV.

Volgende maand verschijnt 'Bij het scheiden van de markt', een bundel met essays van Frits Bolkestein: "Het gaat over Europa, over onze verhoudingen met het Midden-Oosten, over Azië, het gaat over van alles en nog wat. De titel van het boek geeft ook aan dat het mijn laatste boek is. Ik heb er genoeg van."

Uitzending terugluisteren? Klik hier!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie