'Fuck de koning' voortaan fors lager gestraft
Binnenland

'Fuck de koning' voortaan fors lager gestraft.

Het zal ook verdorie eens tijd worden. Eindelijk gaat de prehistorische voetnoot in de grondwet waarin staat 'gij zult geen majesteitsschennis plegen' aangepakt worden. In die zin dat het weliswaar nog steeds niet mag, maar dat de straf fors lager zal zijn. 

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de verlaging van de maximumstraf van vijf jaar naar vier maanden - de straf die geldt voor de belediging van een ambtenaar in functie (zoals de politie) - waarmee het speciale verbod op majesteitsschennis helemaal verdwijnt.

Er komt ook een einde aan de straf van maximaal twee jaar voor het beschimpen van regeringen van bevriende landen. Dit moet onder meer mogelijk maken dat u gewoon kunt zeggen wat u van figuren als Erdogan vindt zonder dat hij vanuit zijn ivoren toren in Turkije u voor het gerecht kan slepen.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven - de initiatiefnemer van dit voorstel - wilde de koning eigenlijk wat dit betreft voortaan behandelen als een doodgewone burger. Op belediging van het staatshoofd wilde hij nog maar drie maanden celstraf zetten en de koning zou zelf aangifte moeten doen. Onder andere de VVD was het hier eigenlijk niet zo mee eens, daarom zwakte hij zijn voorstel af.

Alle artikelen geladen. Overzicht →