Ga eens veganistisch eten met een GroenLinkser

Ga eens veganistisch eten met een GroenLinkser 

23 mei 2019 - 13:26

Afgelopen week was ik bij een bijzonder etentje. Een kennis - overtuigd veganist - had maar liefst twintig mensen bij hem thuis uitgenodigd om te laten zien dat veganistisch eten heus lekker kan zijn. En het moet gezegd: het eten was voortreffelijk. Dat was voor mij niets nieuws - ik heb geen principiële bezwaren tegen veganistisch eten en ik kan echt wel genieten van een veganistische maaltijd - maar ik vind vlees gewoon óók lekker.

De echte verrassing van het etentje zat hem dan ook niet zozeer in het eten zelf maar in het diverse gezelschap. Veel aanwezigen waren, evenals de veganistische gastheer, actief lid van GroenLinks. Maar er waren ook SP’ers, D66’ers en zelfs iemand van BIJ1.

Ik sta er niet vaak bij stil, maar mijn vriendenkring is overwegend rechts. Het is niet dat ik geen linkse vrienden heb, of dat ik linkse mensen bewust buitensluit uit mijn sociale kring. Het is nu eenmaal zo dat de meeste mensen met wie ik omga over veel dingen min of meer hetzelfde denken als ik. Dat hoeft geen probleem te zijn: het is vrij logisch dat je vooral optrekt met mensen met wie je gemeenschappelijke interesses en opvattingen hebt. Maar het kan echt geen kwaad om af en toe bewust het gesprek aan te gaan met iemand die politiek compleet het tegenovergestelde denkt.

Dat etentje was dus een ideale gelegenheid om, als rechtse FVD’er, eens buiten mijn bubbel te treden. Andersom zal het voor de GroenLinksers ook nieuw zijn geweest om een FVD-lid in het wild te ontmoeten. Het was een gezellige avond met lekker eten en goede gesprekken. Ik heb kunnen vaststellen dat niet alle GroenLinksers langharige ongewassen hippies zijn, en hopelijk weten zij op hun beurt nu dat FVD’ers ook best aardig kunnen zijn.

Bij programma’s als Buitenhof en op de opiniepagina’s van de kwaliteitskranten word je om de oren geslagen met de term ‘polarisatie’. Vaak worden “populistische politici” aangewezen als de grote boosdoener achter polarisatie. Ironisch, want zo’n beschuldiging is op zichzelf natuurlijk ook nogal polariserend. Dat kan de oplossing dus niet zijn. Aan de andere kant kan de rechterflank er soms ook wat van: sommigen verklaren zelfs het minste beetje kritiek tot demonisering, en klagen dat linkse mensen “nooit in gesprek” zouden willen. Tja, zo kom je er ook niet.

Hoe komen mensen dan wél dichter bij elkaar? De sleutel is volgens mij vooral om het niet over alles eens te willen worden. Meningsverschillen horen bij een gezonde democratische samenleving. Dat je politiek tegenover elkaar staat, betekent niet dat je elkaar als mens niet kunt waarderen. Ik kan iedere rechtse lezer dan ook aanraden om eens (veganistisch) te gaan eten met wat GroenLinksers. En linkse lezers: nodig eens een FVD’er uit. Je wordt het vast niet met elkaar eens. Maar dat hoeft ook niet.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie