Gasopslag Norg: Drenten met huisschade in hun hemd gezet 

06 oktober 2021 - 14:06

Sinds enkele maanden mogen de bewoners rondom de ondergrondse gasopslag in het Drentse Norg geen gebruik meer maken van de ruime Groningse schaderegeling, nadat het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) deze voor hen plotseling heeft geschrapt. Dem. minister Economische Zaken en Klimaat (EZK) Stef Blok trekt zijn handen ervan af.

De laatste jaren wordt de ondergrondse gasopslag in Norg intensiever gebruikt nu de Groningse gaskraan dicht moet. Gedupeerde Jan Klinkenberg beweert dat de scheuren in zijn huis worden veroorzaakt door de gasopslag. "Er is in de laatste twee jaren een explosieve stijging in het aantal schadegevallen, maar de bewoners zijn kansloos om hun schade bij het IMG te melden", zegt Klinkenberg. Het IMG heeft deze regeling namelijk geschrapt op basis van twee onderzoeksrapporten, die stellen dat het niet aannemelijk is dat het merendeel van de gemelde schade direct is ontstaan door de gaswinning of de ondergrondse gasopslag.

De bewoners was beloofd dat zij bij schade gebruik zouden kunnen maken van de Groningse schaderegeling: de omgekeerde bewijslast. Oftewel wanneer er schade ontstaat aan een huis, wordt ervan uit gegaan dat dit het gevolg is van gaswinning tot het tegendeel is bewezen door het IMG. Volgens aardbevingsdeskundige Willem Meiborg bestaat er geen argument om de omgekeerde bewijslast niet te laten gelden bij gasopslag Norg. ‘’Het wordt een dure post’’.

Dem. minister van EZK Stef Blok reisde maandag af naar de regio, maar lijkt het probleem niet te erkennen. Gedeputeerde Tjisse Stelpsta zegt dat het is alsof hij tegen een muur praat. Hij is boos omdat de bewoners eerst vertrouwen hadden ergens terecht te kunnen met hun schade, maar dat zij nu compleet aan hun lot worden overgelaten.

Voor Agnes Mulder (CDA) is de maat ook vol. De Drentenaren mogen volgens haar niet de dupe worden van het dichtdraaien van de Groningse gaskraan. Gisteren is haar motie, om de omgekeerde bewijslast terug te voeren boven de Drentse gasopslag in Norg, aangenomen. Nu is dem. minister EZK Stef Blok dan toch écht aan zet.

De Hofbar terugkijken? Klik hier!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml