G*dver: 'Meeste kinderboeken bevatten grove taal'

G*dver: 'Meeste kinderboeken bevatten grove taal' 

11 oktober 2022 - 15:00

Ja, verd*mme! De meeste kinderboeken van de laatste tijd, namelijk 64 procent, bevatten grof taalgebruik en dus is de Bond tegen Vloeken niet blij. In haar jaarlijkse onderzoek pluisde 25 boeken uit en 48 procent bevatte scheld- en/of vloekwoorden.

"Dit varieert van enkele scheldwoorden zoals sukkel en idioot tot (verbasterde) vloekwoorden als verdomme en jemig", legt de Bond tegen Vloeken uit. In 48 procent van de onderzochte boeken komen één of meerdere (verbasterde) vloeken voor. Dat is aanzienlijk meer dan in 2021, waarin dit in 23 procent van de boeken het geval was.

"Schelden en vloeken in een kinderboek is niet nodig. Het is ook heel goed mogelijk om een mooi en spannend kinderboek te schrijven zonder grof en beledigend taalgebruik te gebruiken. Op zo’n manier is een boek écht een voorbeeld voor onze kinderen", aldus Kees van Dijk, directeur van de Bond tegen Vloeken.

De nagezochte boeken werden ofwel bekroond met een griffel, een bekende onderscheiding, ofwel uitgekozen door de zogenoemde Kinderjury, maar dat is dus eigenlijk onterecht.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml