Gebedsoproep muezzin in Aya Sophia
Buitenland

Gebedsoproep muezzin in Aya Sophia.

Gisteren werd voor het eerst sinds 85 jaar in de Aya Sophia (Istanboel) opgeroepen tot het islamitische gebed, waarna de muezzin zijn oproep via de minaretten van het gebouw uitzond. Dit gebeurde ter viering van de Laylat al-Qadr. Moslims herdenken daarmee de eerste openbaring aan hun profeet Mohammed.

De uitzending van de gebedsoproep vandaag op de Turkse televisie zal controverses over de bestemming van het gebouw vermoedelijk doen heropleven, schrijft de Turkse nieuwssite Hürriyet. Aya Sophia (of Hagia Sophia) werd in 1935 bestemd tot museum door de seculiere leider Mustafa Kemal Atatürk, die de moderne Republiek Turkije stichtte. Het gebouw werd bijna 1.500 jaar geleden geconstrueerd als Grieks-Orthodoxe kathedraal, maar door de Ottomanen omgedoopt tot moskee toen zij in 1453 Constantinopel veroverden en plunderden. 

De laatste vier jaar klonk de gebedsoproep (azan) overigens al vanaf Aya Sophia's minaretten, maar werd het Arabische gejengel niet verricht van binnenuit de tempel.

Klachten Griekenland 'onacceptabel'

Fundamentalistische Turken oefenen de laatste jaren zware druk uit om het gebouw weer als moskee in gebruik te mogen nemen, iets wat internationaal gevoelig ligt. Zo had de Griekse regering nog vorige maand geklaagd over het reciteren van koranverzen in de voormalige kerk, kritiek die het Turkse BuZa-ministerie omschreef als "onacceptabel". 

'Terreur is oorlog tegen islam'

In de bewuste tv-uitzending kwam Mehmet Görmez, hoofd van het directoraat voor godsdienstzaken (Diyanet), aan het woord. Hij omschreef de recente terreuraanval op de luchthaven van Istanboel als "een oorlog tegen de islam" en noemde zijn religie "een der slachtoffers van het terrorisme".   

Alle artikelen geladen. Overzicht →