Gecanceld Herstel

Gecanceld Herstel 

26 februari 2021 - 11:10

Natuurlijk hebben we in Nederland vrijheid van meningsuiting, maar als je tot het establishment behoort en je zegt dingen die de andere helft van het establishment niet zint, word je gecanceld.

Het maakt dan niet uit of je Barbara Baarsma heet of Coen Teulings, of je directeur bij de Rabobank bent of hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Als je het in je hoofd haalt het idiote narratief van de Corona-aanpak te willen wijzigen, word je gecanceld. En als je altijd je mond hebt gehouden op het cruciale moment omdat het je carrière beter uitkwam, is dat wel even schrikken. Ook als je Barbara heet. Of Coen. En een baan hebt waarbij je tot de conclusie komt dat je zonder die baan niets voorstelt.

Vooropgesteld: ik heb geen afspraak met de MinPres gemaakt de afgelopen week. Daarbij heb ik ook werkelijk NIETS gemerkt van de term ‘samen’ die hij al een jaar propagandeert. Laat staan dat ik iets merk van het begrip ‘solidariteit’, dat blijkbaar het faillissement inhoudt van reisbureaus, boekhandels, horeca, kleding- en schoenenzaken, schoonheidssalons, meubelzaken – zeg maar heel Nederland, behalve Albert Heijn en Jumbo. Ik heb ook NIETS gemerkt van solidariteit in ziekenhuizen. Mijn moeder zit al een jaar met een pijnlijke knie, ik sinds een paar maanden met een kapotte voet. Solidariteit gaat al een jaar slechts één kant op, die van het handjevol Keronaaaapatiënten. En echt, bespaar me het gejank dat het besmettelijk is. Besmettelijk is niet dodelijk, het is een gegeven. En zolang mensen sterfelijk zijn, is de dood een onvermijdelijk einde van het leven. Jonge mensen zijn minder besmettelijk, dikke mensen zijn extra kwetsbaar. En ja, er liggen jongeren op de IC en er gaan jongeren dood. Net zoals er dikkere mensen van de IC aflopen.

En please, bespaar me de rampspoed van long-covid verhalen. Enig idee hoe mobiel je bent met een kapotte voet? Laat ik het zo zeggen: gelukkig is de Maas te ver lopen anders was de verlossing dichtbij. Voor de jankerds die zeggen dat artsen ‘gewoon’ werken: ja in het oogziekenhuis kon ik inderdaad terecht voor een kleine ingreep. Voor mijn voet geldt in het Franciscus ziekenhuis in Rotterdam dat ‘de arts normaliter twee OK-dagen per week tot zijn beschikking heeft, maar nu is het er soms één per week. We bellen nu de patiënten van november, dus ik vrees dat u nog een maand of twee zeker moet wachten’. Solidair hoor, dat mensen al sinds november op een wachtlijst staan. In welke wereld in hemelsnaam?! De laatste keer dat ik bericht kreeg van mijn ziektekostenverzekeraar, ging de premie omhoog. HOE DAN?! Geen diensten laten leveren, wel de kosten omhooggooien. Solidair heeft nare gezichten.

Ik wacht wel hoor, maar dit kan ook ánders. Het móet anders. Het kan alleen anders als de regering bereid zou zijn te luisteren naar mensen die een alternatief hebben bedacht, al is dat voor verbetering vatbaar. Dat is de huidige Corona-aanpak ook. De massa’s buiten tonen niet dat ‘we het zat zijn’. Nee. We geloven geen jota meer van wat het OMT meldt, aangevoerd door mannen en vrouwen die vorig jaar nog lacherig deden over ‘dat virus uit China, nee joh niets aan de hand, zal onze tijd wel duren’. We zijn klaar met Rutte en De Jonge, die al meer dan een jaar wél werken, wél onder de mensen komen, wél naar de kapper gaan, wél eten voorgeschoteld krijgen door (bedrijfs)restaurants en vooral wél 100% uitbetaald krijgen. Met je sámen. En je solidariteit.

En meldt een stel professionals onder de noemer Herstel-NL dat het ook anders kan – en krijgen die professionals de bevolking in no time mee – dan worden ze binnen 48uur gecanceld. Het laffe is dat die mensen zich laten cancelen ook. Eng hé, de andere kant van de spotlights? Weggezet worden als ‘activist’? Brr, activist. De frame is dat ‘activisten’ mensen met lange haren zijn die dansen en koffiedrinken. Geen professionals. Het initiatief van Herstel- NL was goed, maar sneuvelde grandioos in de uitvoering. Na één optreden van Barbara Baarsma was duidelijk dat dit de grote Barbara-show had moeten worden, die zou moeten leiden tot een ministerspositie maar faalde in hoogmoed. Totaal onvoorbereid op kritische vragen, zonder enige afstemming of besef van tegenkrachten, was de poging van Herstel-NL bij voorbaat gedoemd om te sneuvelen.

Helaas. Want in plaats van dat de jongens en meisjes van de pers als haviken op de lijken van het restant inpikken, hadden ze maar 1 vraag hoeven stellen. Hoe kan het dat we in een land leven waar “de hoogste kringen” zo’n invloed hebben, dat mensen met ideeën de handdoek in de ring gooien en vervolgens onbereikbaar zijn? Zijn we dan misschien tóch een dictatuur ingerommeld?

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.