Gedelegeerden willen Trump niet
Buitenland

Gedelegeerden willen Trump niet.

Tientallen gedelegeerden van de Republikeinse partij zijn nieuwe plannen aan het smeden om Donald Trump op de conventie volgende maand van de nominatie af te houden.

De gedelegeerden zijn niet te spreken over de gedoodverfde kandidaat van hun partij. Onder meer zijn racistische opmerkingen over een rechter met Mexicaanse ouders en zijn uitspraken over de Amerikaanse wapenwetgeving vielen slecht.

Regels

In tegenstelling tot eerdere 'campagnes' van Republikeinen in de media kunnen de gedelegeerden die het nieuwe offensief leiden op de conventie daadwerkelijk de regels aanpassen, om Trump van de nominatie af te houden. Veel van de initiatiefnemers steunden Ted Cruz in de voorverkiezingen, maar ze zeggen nog geen specifiek alternatief in gedachten te hebben voor Trump.

"Dit is letterlijk een 'Iedereen Behalve Trump-beweging", zei Kendal Unruh, een Republikeinse gedelegeerde uit Colorado die de leiding heeft over het offensief. "Niemand heeft enig idee wie naar voren kan stappen om de genomineerde te zijn, maar daar maken we ons geen zorgen over. We doen dit om ervoor te zorgen dat hij niet het gezicht wordt van onze partij."

Illegaal

Trump lijkt zich voorlopig geen zorgen te maken. "Ik heb bijna 14 miljoen stemmen gekregen", zei hij in een verklaring. "Ik heb enorme steun en krijg verreweg de grootste menigtes op de been. Zo'n ingreep zou niet alleen compleet illegaal zijn, maar ook een afwijzing van de miljoenen mensen die zo'n sterke mening hebben over wat ik zeg." (ANP)

Alle artikelen geladen. Overzicht →