'Geef slavernijverleden plaats naast VOC-verleden'
Binnenland

'Geef slavernijverleden plaats naast VOC-verleden'.

Ferdinand Ralf, voorzitter van Stichting Monument Middelburg, wil dat het slavernijverleden van Nederland net zo goed herdacht moet worden als het VOC-verleden. Het was namelijk gedeeltelijk de slavenhandel die van de Verenigde Oost-Indische Compagnie een wereldhandelaar maakte.

Ralf, die met zijn stichting aandacht wil vragen voor slavernij, deed de uitspraken volgens PZC omdat gisteren de VOC Dagen begonnen zijn in Middelburg. Tijdens deze dagen moet slavernij ook behandeld worden.

"Het wordt tijd dat we blijvend aandacht besteden aan de donkere kant van ons verleden. Die droom heb ik al langer en daar wil ik nu graag nieuw leven in blazen", zo zegt Ralf.

"Maar ik ga zaterdag ook naar de presentatie van het Cultuur Historisch Museum Middelburg in oprichting in het stadhuis. Het lijkt mij goed als er een bundeling tot stand komt van dat museum en het plan dat ik een jaar geleden heb ingediend bij de gemeente voor een slavernijmuseum", aldus Ralf. "De gemeente zei toen dat er geen geld voor is, maar ik denk dat er kansen genoeg zijn om voorwerpen te laten zien en verhalen te vertellen over de slavernij. Dat kan ook met exposities in een Cultuur Historisch Museum."

Alle artikelen geladen. Overzicht →