'Geen minderjarigen in opsporingsprogramma's'
Binnenland

'Geen minderjarigen in opsporingsprogramma's'.

Opsporingsprogramma's moeten geen beelden van minderjarige verdachten meer laten zien. Die oproep doet de Vereniging van Jeugdrechtadvocaten Amsterdam.

Volgens de vereniging moeten de jongeren tegen zichzelf in bescherming worden genomen, meldt AT5. "Bij minderjarigen moet je denken: jongens en meisjes kunnen fouten maken. Omdat ze daar niet altijd iets aan kunnen doen. Nu verschijnt het op internet en je komt er niet meer van af. Dus dit is iets wat de rest bijblijft", zegt Marije Jeltes van de advocatenvereniging.

De advocaten willen dat alleen camerabeelden worden uitgezonden bij ernstige misdrijven zoals moord, doodslag of terrorisme. De politie Amsterdam geeft aan dat beelden van kinderen niet zomaar worden uitgezonden. "We zien het wel als een laatste middel. Als een onderzoek naar een straatroof niks oplevert moeten we dat eerst aan de politie laten zien. En dan geeft de officier uiteindelijk de opdracht om de beelden te laten zien", aldus een woordvoerder.

Ze vervolgt: "Ook al zijn ze minderjarig, we vinden het heel ernstig als ze met een vuurwapen zwaaien of mensen met geweld beroven. Dan willen wij iemand aanhouden."

Alle artikelen geladen. Overzicht →