Geen nieuw onderzoek naar val Srebrenica
Binnenland

Geen nieuw onderzoek naar val Srebrenica.

Het kabinet gaat geen oude koeien uit de sloot halen en een nieuw onderzoek instellen naar de val van moslimenclave Srebrenica. Dit volgt op de conclusie van het Nederlands Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies (NIOD) waarin staat dat er geen geheime afspraken waren om geen luchtsteun aan Nederlandse militairen te bieden.

De onderzoekers hebben volgens het ANP gekeken of de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zonder dat Nederland dit wist een afspraak hadden, waardoor luchtsteun tijdens de aanval op Srebrenica in 1995 nagenoeg uitbleef.

Nederlandse militairen van het VN-bataljon Dutchbat moesten de 'veilige' enclave beschermen, maar dit lukte niet. Als gevolg hiervan vond er vervolgens een genocide plaats waarbij meer dan 8.000 moslimmannen en -jongens door de Bosnische Serven werden vermoord.

Het kabinet heeft naar aanleiding van de conclusie van het NIOD nu bekendgemaakt dat er geen nieuw uitgebreid onderzoek komt naar de val van Srebrenica en de daaropvolgende genocide.

Alle artikelen geladen. Overzicht →