Geen straf voor rechtbankontvluchter (17)
Binnenland

Geen straf voor rechtbankontvluchter (17).

Een 17-jarige jongen die twee maanden terug de benen nam uit de rechtbank waar op dat moment een zitting plaatsvond over zijn uithuisplaatsing, zal niet verder worden vervolgd. 

Het gaat om een strafzaak tegen hem wegens mishandeling, vernieling en bedreiging in het ouderlijk huis, weet BN DeStem. De jongen had ruzie met zijn ouders in Breda, richtte een paar vernielingen aan en schopte zijn vader. Zijn wanhopige ouders belden de politie. Die spoorde het echtpaar aan aangifte te doen, iets waar ze achteraf gezien eigenlijk niet achter stonden. Hun telefoontje was meer een schreeuw om hulp. 
Tijdens de zitting over de uithuisplaatsing vluchtte de jongen uit de rechtbank. Hij werd later getraceerd door de politie. De kinderrechter besloot tot een gedwongen uithuisplaatsing.
Rigide OM

Moritz Schönfeld, de advocaat van de ouders, verzocht het Openbaar Ministerie (OM) de zaak over de mishandeling en vernieling te laten vallen. Tevergeefs. Maar de kinderrechter was het wel met hem eens en ging mee in zijn pleidooi om het OM niet-ontvankelijk te verklaren. Dat vanwege een 'onredelijke belangenafweging'. "In dit soort kwesties loop je vaker aan tegen een rigide opstelling van het OM en de instanties voor jeugdzorg. In de maalstroom van procedures wordt dan het individuele belang van het kind uit het oog verloren", aldus de advocaat.

"Je zadelt zo'n minderjarige onnodig op met een strafblad voor de rest van zijn leven. In dit geval ontwikkelt de jongen zich goed, de relatie met zijn ouders is hersteld. Uithuisplaatsing is al een zware maatregel op zich. Dan dient een strafzaak geen enkel belang meer." De jongen zit inmiddels in een gesloten jeugdinstelling in Limburg.

 

Alle artikelen geladen. Overzicht →