Geen zorgen: D66 en CU laten het kabinet echt niet vallen

Geen zorgen: D66 en CU laten het kabinet echt niet vallen 

06 juli 2023 - 13:13

Dan even een stukje over de zogenaamde spanningen rond het asieldossier, met het risico dat hier morgen of anders overmorgen geen fluit meer van klopt. Wij durven het namelijk wel aan: bij D66 en ChristenUnie zijn ze wel gek als ze geen water bij de wijn doen en niet meegaan met de eisen van de VVD, daarom hoeft u niet bang te zijn: het kabinet zal niet vallen.

Zoals jullie ongetwijfeld weten zal vanavond om 21.00 uur een groot deel van het kabinet bij elkaar komen om met Mark Rutte thee te drinken en extra te overleggen over migratiemaatregelen. En dan vooral over het hoofdstuk 'asiel'. Want het asielbeleid is één grote puinhoop. Nu wil de VVD hier eindelijk eens wat aan gaan doen - overigens dus iets doen aan problemen die het zelf voor een groot deel heeft veroorzaakt, maar dat terzijde.

Kort gezegd komt het erop neer dat de VVD een strenger asielbeleid wil. Ook het CDA wil dat. Gedacht wordt aan een twee-status-stelsel. Dan vindt er onderscheid plaats tussen vluchtelingen die permanent of tijdelijk een verblijfsvergunning krijgen. Die laatste groep kan minder snel een beroep doen op gezinshereniging.

Op die manier moeten wat minder Nieuwe Nederlanders naar Nederland komen want de instroom loopt de spuigaten uit (vorig jaar mochten wij er liefst 403.000 verwelkomen), maar hier wringt de schoen. D66 - en vooral de Gristenen van de ChristenUnie - vinden dit niet humaan. Nieuwe maatregelen zijn volgens die partijen niet nodig, zolang al afgesproken maatregelen niet worden uitgevoerd of nageleefd (denk aan de Spreidingswet). Vinden de heren en dames in kakdorpen als Bloemendaal misschien niet zo leuk, maar dat is dan maar zo.

Maar ja, Rutte belooft (hij belooft wel meer) dat er een strenger beleid zou komen. En dus bevinden we ons in een impasse. Althans, zo lijkt het. Want de D66 is natuurlijk veel te blij dat het mee kan regeren. Uit recente peilingen blijkt dat inmiddels de helft van de zetels van die partij verdampt is. En dat die partij dus twee keer zo klein wordt bij nieuwe verkiezingen. En bovendien zou ook een groot deel van de overgebleven achterban een ander standpunt over asielinstroom nahouden dan de partij zelf. De ChristenUnie blijft wel even groot (5 zetels), maar die partij is al zo klein dat het überhaupt blij mag zijn dat het mee mag regeren.

Zeg nou zelf. Wat moet Sigrid Kaag anders doen dan lekker blijven zitten waar ze nu zit? Lekker ministertje van financiën spelen. Beetje de begroting opstellen, af en toe het regeringsvliegtuig pakken om naar Luxemburg te vliegen. Lekker man! Die kan niet eens in de oppositie. En Carola Schouten, die is toch ook gewoon veel te blij dat ze haar christelijke waarden kan loslaten op armoedebeleid, arbeidsparticipatie en pensioenen. En is als leider van een kleine splinterpartij ook nog eens (gedeeld) vice-premier, dit lukt haar nooit meer natuurlijk.

Met andere woorden: voor D66 en CU is de huidige situatie het beste. Mark heeft het dus goed voor elkaar. Want mocht u het een goed idee vinden dat het huidige kabinet zal vallen. De VVD blijft waarschijnlijk de grootste. De VVD-kiezer (ze zijn er nog blijkbaar) vindt migratie wel een prima onderwerp om de stekker eruit te trekken en blijft dus terugkomen. En Rutte, die blijft gewoon de lijsttrekker. Er is niemand die hem binnen de VVD kan (of wil) vervangen. Zo blijft meneer de eeuwige premier.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml