Gefeliciteerd! Het is vandaag Earth Overshoot Day!

Gefeliciteerd! Het is vandaag Earth Overshoot Day! 

02 augustus 2023 - 09:51

Zo. Elke keer als u onder de douche stapt, een biefstukje bij Loetje eet, met de benzine-auto naar uw werk gaat, of nu het zulk kutweer is (vandaag is het ook weer drama) met het vliegtuig op vakantie gaat, kunt u zichzelf kapot schamen. De mensheid (en u dus ook) heeft vanaf vandaag voor dit jaar meer voedsel en grondstoffen gebruikt dan de planeet jaarlijks kan aanleveren.

De rest van 2023 leven mensen dus op "reserves" van Moeder Natuur, stelt het Global Footprint Network, een onafhankelijke internationale denktank die dit onderzoek elk jaar uitvoert. De organisatie noemt deze dag daarom Earth Overshoot Day. Een felicitatie is daarom wel op zijn plaats!

Om uw huidige consumptiegebruik bij te benen zijn eigenlijk 1,7 aardes nodig. En over het algemeen doet u helemaal niet uw best: het verbruik neemt alleen maar toe, waardoor Earth Overshoot Day steeds wat vroeger in het jaar valt. "Dat terwijl er al veel opties zijn om ons verbruik te verminderen", zegt Joost Brinkman van het Global Footprint Network. "We moeten dan alleen écht nadenken over welke spullen we nodig hebben en welke niet."

Overigens zijn wij Nederlanders een stuk slechter dan gemiddeld. Als iedereen zou leven zoals wij dat doen, dan hebben we eigenlijk 3,6 aardes nodig. En die hebben we niet! Denk daar maar eens aan.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml