'Geheime diensten schieten tekort met uitvoering Sleepwet' 

04 december 2018 - 13:33

Kijk eens aan: het gedonder begint nu al. Uw rechtsbescherming is in het geding omdat de geheime diensten de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten - beter bekend als de Sleepwet - nog niet goed uitvoeren. 

De wet is pas sinds 1 mei van dit jaar van kracht geworden, maar zowel de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD als de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst MIVD schiet volgens toezichthouder CTIVD op meerdere punten flink tekort.

De CTIVD stelt onder meer dat het interne beleid van de diensten nog niet goed is ingericht op de nieuwe wet. Zo zijn werkprocessen en de technische systemen nog niet aangepast. Dit zou zich onder meer uiten in het feit dat de filtering en de beoordeling van de relevantie van informatie uit de massaal onderschepte gegevens van u niet herkenbaar in het systeem zijn verankerd, iets wat juist het hele punt was rond de maatschappelijke discussie over de wet.  

Door de wet hebben de AIVD en de MIVD meer bevoegdheden gekregen om de nationale veiligheid beter te kunnen dienen. Tegelijk zijn er ook waarborgen ingebouwd om de rechtsbescherming van burgers te regelen. En juist die ontbreken nog, geheel of gedeeltelijk, stelt de CTIVD.

"Het is een stevige boodschap", beaamt een woordvoerster van de toezichthouder tegen het ANP. De achterstand kan volgens haar komen door de veelomvattendheid van de nieuwe wet, die de diensten mogelijk hebben onderschat. "Omdat het operationele diensten zijn, leggen zij vooral de nadruk op de nationale veiligheid. Maar in de nieuwe wet moet de rechtsbescherming van de burgers gelijk opgaan."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie