Geheimzinnige dode na 13 jaar naar huis
Buitenland

Geheimzinnige dode na 13 jaar naar huis.

Dertien jaar lang lag een Braziliaanse jongen in een anoniem graf op een Amsterdamse begraafplaats. Eerder dit jaar werd hij eindelijk geïdentificeerd. Vandaag wordt hij gecremeerd zodat hij naar zijn thuisland gestuurd kan worden.

Nochtans was het slachtoffer, Beltessazar, in de weken voor zijn dood een paar keer bij de politie geweest. Op 4 oktober deed hij aangifte van diefstal van geld en papieren, een maand later meldde hij dat zijn spullen waarschijnlijk in een kraakpand te vinden waren. De politie hielp Beltessazar om het pand binnen te komen en de jongen vertelde dat hij terugwilde naar Brazilië, weet RTV N-H.

Dat zou niet gebeuren: op 6 november 2003 sprong hij voor de Amsterdamse metro, een dag voor zijn 21e verjaardag. Door de klap was zijn lichaam onherkenbaar geworden. De zaak komt zelfs in Opsporing Verzocht maar niemand herkent de jongen.

Doorbraak

Tot vorig jaar, toen het Braziliaanse consulaat contact opnam met het Cold Case-team. De diplomatieke vertegenwoordiging was op zoek naar een Braziliaanse jongen die sinds 2003 vermist was. De link wordt snel gelegd, en met behulp van vingerafdrukken wordt duidelijk dat de jongen in het anonieme graf inderdaad Beltessazar is.

Omdat de familie niet genoeg geld heeft om het lichaam te laten overvliegen werken Monuta en KLM belangeloos mee aan de repatriatie. De as van Beltessazar zal over een paar dagen worden teruggevlogen naar Brazilië.

Alle artikelen geladen. Overzicht →