Gelijk zijn

Gelijk zijn 

28 juni 2021 - 11:31

Ik ben het volledig eens met de protesten over heel de wereld tegen de antihomowetten die op tafel zijn gegooid door de Hongaarse eikel Orbán. Het is in deze tijd bespottelijk en verwerpelijk om dat soort wetten alleen nog maar ter spráke te brengen. Iedere homo is gelijk aan iedere hetero, zo simpel is het. Uiteraard hebben homo’s vaker oorringen, een bles en zwaaiende handjes dan hetero’s, maar zo zit de natuur nu eenmaal in elkaar. En dat lesbiennes lijken op dokwerkers nadat die twaalf uur aan een stuk zakken van vijftig kilo in het scheepsruim hebben gegooid, dat is ietwat overdreven. Sommige lesbiennes zien er heel vrouwelijk uit, tenzij je hen van heel dichtbij bekijkt, dan blijkt dat ze een clitoris hebben die heel wat groter is dan die van de doorsnee vrouw, maar zo zit de natuur nu eenmaal in elkaar.

Hoe dan ook ben ik blij voor alle homoseksuelen, transmensen, non-binaire it-girls, en geslachtsloze boys with tits, dat schertsfiguren als die Hongaarse nitwit Orbán tenslotte altijd het onderspit zullen delven. Vroeger was het anders. Toen maakten klootzakken als Orbán nagenoeg overal de dienst uit. Toen waren mannen en vrouwen die van mannen en/of vrouwen hielden verplicht om in de kast te blijven, ze moesten trouwen met iemand van de andere sekse, ze moesten verbergen wie ze werkelijk waren, en als ze al hun moed bij elkaar raapten om toch uit die kast te klauteren, werden ze door hun familie, hun vrienden, hun kennissen, hun hele omgeving, van dan af met de nek aangekeken, werden ze gepest en gemeden, werden ze afgewezen bij sollicitaties, werden ze mishandeld en soms zelfs vermoord, en konden ze in het vervolg een rustig leventje wel vergeten.

Bij ons in Hamme, in de jaren zestig, was er volgens de publieke opinie één homo. Dat was kleine Miel, een verzekeringsmakelaar, die al jong had rondgebazuind dat hij homo was, en dat het hem niks kon schelen wat wie dan ook daar tegen in te brengen had. Geregeld werd het huis van kleine Miel beklad, werden de banden van z’n auto, zo’n prachtige Jaguar uit die jaren, doorstoken met scherpe voorwerpen, werd hij uitgejouwd op straat, en wilden vele Hammenaars bij hem geen verzekeringen afsluiten, want ‘hij was een vieze jeanet’. Jeanet is het scheldwoord voor homo in Vlaanderen, een woord dat tegenwoordig nog nauwelijks wordt gebruikt, omdat het kwetsend en denegrerend is. Maar goed, kleine Miel was openlijk gay, droeg gekleurde pakken en sjaaltjes, liet z’n haar stylen, z’n nagels oppoetsen, en z’n teint behandelen in het schoonheidsalon in Sint-Niklaas, en hij was een man die positief in het leven stond, altijd glimlachte, en een vriendelijk woord overhad voor iedereen.

Hij is al lang dood, maar hij was iemand die tot op de dag van vandaag heel veel respect verdient, voor z’n moed, z’n goede inborst, en z’n weigering om zich als een paria te gedragen of te laten behandelen. Tevens was hij een vrijgezel die allicht in de grote steden Antwerpen, Brussel, en Gent de toentertijdse gaybars bezocht, en als je het achteraf bekijkt was het zowel schrijnend als grappig dat je af en toe in Hamme een gast van een jaar of zeventien zag rondrijden op een nieuwe brommer, en dan gingen de geruchten dat zo’n jongen ‘op bezoek was geweest bij kleine Miel’, en voor z’n prestaties een Suzuki had gekregen. Dat die jongens uiteraard over hun seksuele ervaring met kleine Miel hun lippen stijf op elkaar hielden, dat behoorde tot de heersende moraal van zwijgen, liegen en ontkennen. In het Hamme van de jaren zestig was kleine Miel een unicum, in de wereld van vandaag heeft hij ondertussen gelukkig ontelbare gelijken, en daar zullen zelfs duizend Hongaarse en andere dictators op den duur niks meer aan kunnen veranderen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.