Geluidsopname: 'Sywert besprak hoe hij ""om niet"" gillend rijk zou worden'

Geluidsopname: 'Sywert besprak hoe hij ""om niet"" gillend rijk zou worden' 

14 september 2022 - 10:25

"We gaan gewoon die shit naar Nederland halen en we worden miljonair!" Het Openbaar Ministerie bezit bandopnamen over de mondkapjesdeal waarop te horen is dat Sywert van Lienden en zijn compagnons al op 12 april 2020 plannen maakten voor een 'commercieel avontuur' en daarmee alle vier "gillend rijk" zouden worden. Oeps!

Wel een beetje een rare definitie van 'om niet', heeft dit heerschap dan. Op de geluidsopname is het volgende te horen: "In ieder geval is één eis dat we alle vier gillend rijk worden, want het is één grote middelvinger van de overheid. Ik ga dit echt serieus voor geen goud vrijwillig doen."

'Voor geen goud iets vrijwillig doen', beetje rare zin maar goed. Op dat moment is meneer Sywert nog gemeenteambtenaar in Amsterdam. Hij heeft in de voorgaande weken, na het uitbreken van de coronacrisis, furore gemaakt als kopstuk van de Hulptroepen Alliantie. In samenwerking met tal van vrijwilligers en gerenommeerde partijen als Coolblue, Randstad, beurshandelsbedrijf IMC, Flexport en KLM belooft Van Lienden om 'om niet' mondkapjes veilig te stellen voor de zorg. Oftewel een initiatief zonder winstoogmerk, zoals keer op keer wordt benadrukt.

Moeten zij even gelachen hebben... Lekker geld verdienen over de rug van ons, en een dikke crisis en iedereen trapt er in! De bandopnamen, waarvan de getranscribeerde teksten inmiddels breder circuleren en die deels in handen zijn van de Volkskrant, zijn jammer genoeg opgedoken in het strafrechtelijk onderzoek dat het Openbaar Ministerie uitvoert naar de mondkapjesaffaire. 

Sywert zou Sywert niet zijn als hij ook dit weer recht zou l*llen: "Deze fragmenten zijn gelekt in aanloop naar de publicatie van t Deloitte-rapport. Dit gesprek op 12 april komt daarin uitgebreid en in context aan bod. Uit dit 3u15 min durende gesprek en de dagen erna blijkt een andere intentie en strekking." O ja, wij zien het weer verkeerd allemaal.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml