
Gemeente heeft lak aan tijdelijk Oekraïns opvangkamp, komt met dwangsom
In Nederland zijn te weinig opvangplekken voor vluchtelingen want er is überhaupt een tekort aan (woon)ruimte. Dit merken wij, maar merken ze bij instanties als het COA al helemaal. Initiatieven om arme (Oekraïense) vluchtelingen op te vangen zijn daarom meer dan welkom zou je denken. Nou, niet bij de gemeente Twenterand.
Een groep particulieren heeft op eigen terrein een tijdelijk vluchtelingenkamp voor Oekraïners opgetuigd, waar inmiddels veertig vluchtelingen wonen. Ze verblijven in stacaravans die daar speciaal voor hen zijn neergezet. Gewoon, omdat zij ook willen helpen. Maar ja, we leven in Nederland en dus zijn er regeltjes. De groep vroeg dan ook een vergunning aan bij de gemeente maar ambtenaren zijn nou eenmaal traag met besluitvorming. Het kamp moet nu binnen twee dagen weg tot dat besluit genomen is. Op last van een dwangsom.
Daarop stapte de groep naar de rechter, die de maatregel schorste, volgens hun advocaat onder meer omdat de termijn van twee dagen om het kamp op te ruimen als niet reëel werd gezien. Een aantal dagen na de uitspraak hebben de vluchtelingen de stacaravans in gebruik genomen.
Vandaag bekijkt de rechter of de schorsing in stand blijft, of dat deze wordt opgeheven. Het kan ook zijn dat de schorsing deels wordt opgeheven en dat het kamp over bijvoorbeeld een aantal weken alsnog weg moet zijn.
{{comment.text}}