Gemeenten doen NIETS aan radicalisering
Binnenland

Gemeenten doen NIETS aan radicalisering.

Erg allemaal, zo'n aanslag. In Nederland krijg je als moslimextremist in ieder geval alle kans om lekker door te radicaliseren. Tenminste, wanneer je niet in een van de grote steden woont. Want daar blijkt niemand in staat terreursignalen op te vangen.

Dat komt doordat de helft van de gemeenten (tot 100.000 inwoners) stelt dat radicalisering in hun omgeving niet aan de orde is. Een soort ver-van-ons-bed-showtje eigenlijk. Zij zien de noodzaak van het investeren in voorlichtingsprogramma's of het speciaal opleiden van ambtenaren daarom niet zo in.

Sorry, lezers en reaguurders. Wij hebben even de tijd nodig om deze onzin een plaats te geven, voor zover dat mogelijk is.

Ok. We hebben tot honderdduizend geteld. We kunnen weer verder.

Het komt er dus op neer dat radicalisering alleen voor zou komen in gemeenten met meer dan 100.000 inwoners? Wanneer men zich in alle rust wil voorbereiden op het plegen van een aanslag, zij zich dan het best in een relatief kleine gemeente kunnen vestigen, want er is toch niemand die naar ze omkijkt?

Hoe naïef kun je zijn? Die mening is de Inspectie Veiligheid en Justitie in ieder geval ook toebedeeld. Zij luiden de noodklok. Door de lakse aanpak van desbetreffende gemeenten, steken zij volgens de inspectie hun kop in het zand en gaat men voorbij aan mogelijk levensgrote problemen.

Ook geblunder in Amsterdam

Naast het lokale beleid heeft ook het Amsterdamse beleid ernstige steken laten vallen. Hoe bedenk je het ook: geradicaliseerde moslims inzetten tegen radicaliserende moslims, met Saaida A.-T als toezichthouder. Wat een grap. Je kunt dan ook gewoon Job Cohen inzetten om hem thee te laten drinken met extemisten. Dat heeft waarschijnlijk hetzelfde effect.

Amsterdams burgervader Van der Laan schaamt zich inmiddels de haren uit zijn kop voor het fout of fout stapelen in de aanpak van moslimextremisten. Hij gaat het nu in ieder geval over een andere boeg gooien en laat een taskforce formeren voor een "fundamentele herinrichting" van het radicaliseringsteam. Daar worden dan geen geradicaliseerde personen meer bij betrokken.

Alle artikelen geladen. Overzicht →