Gemeenten gedwongen tot asielopvang, maar 'beleid niet mislukt'

Gemeenten gedwongen tot asielopvang, maar 'beleid niet mislukt' 

14 december 2021 - 11:34

Het kabinet dwingt gemeenten om asielzoekers op te vangen, maar staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel en Migratie) vindt niet dat iemand iets te verwijten valt en dat er niks mis is met het huidige beleid. Natuurlijk niet!

Volgens haar had niemand kunnen voorzien dat 12.000 statushouders niet kunnen vertrekken uit de asielopvang. Dat is allemaal de schuld van de overspannen woningmarkt: door het woningtekort in Nederland kunnen die mensen niet uitstromen. Daar komt bij dat er de afgelopen tijd veel nareizigers waren, en mensen wier asielaanvraag is afgewezen kunnen vanwege de coronacrisis vaak niet worden teruggestuurd.

Het ligt met andere woorden aan van alles en iedereen maar niet aan het kabinet. Broekers zegt dat in 2019 gemeenten al zijn gewaarschuwd dat er problemen op komst waren, maar het gaat haar ook weer te ver om gemeenten als schuldigen aan te wijzen. "Het probleem leggen we alleen maar op hun bordje" "Het is niet dat ik de fout bij die of die wil aanwijzen. De situatie is anders geworden dan we allemaal gedacht hadden."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml