Gemeenten: 'Hugo eist huis voor 14K asielzoekers, maar die zijn er niet'

Gemeenten: 'Hugo eist huis voor 14K asielzoekers, maar die zijn er niet' 

30 mei 2022 - 11:21

Lekker makkelijk van het kabinet. De asielzoekerscentra zitten propvol en dat komt omdat de poort voor iedereen wagenwijd wordt open gezet asielzoekers met een verblijfsvergunning niet kunnen doorstromen naar een reguliere woning. En waarom kunnen zij niet doorstromen? Omdat er geen huis meer te vinden is in de huidige overspannen woningmarkt. Maar dat is niet het probleem van het kabinet, nee: minister Hugo de Jonge wil dat gemeentes dit zelf oplossen.

Maar, probleempje: die huizen zijn er dus niet. Volgens het AD blijven gemeenten en woningcorporaties worstelen. "Hoe meer mensen voorrang krijgen, hoe langer de wachtlijsten." Iedereen die probeert om  een huis te bemachtigen in de Randstad weet dat je wel tien jaar op de wachtlijst kunt staan, maar ook in het pittoreske Castricum kan de wachttijd al oplopen tot gemiddeld 8,8 jaar.

Bovendien zijn er nog wel wat andere groeperingen die een dak boven het hoofd 'verdienen'. Wat dacht u van gescheiden moeders die met twee kinderen, twee katten en een hond door ex-manlief uit huis zijn getrapt en op een logeerkamer moeten pitten? Of mensen die uitstromen uit ggz-instellingen of gewoon de jeugd die volwassen wordt?

Het is ‘vechten vanuit schaarste', stelt een woordvoerder van Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties. "Hoe hoger de percentages van mensen die voorrang krijgen, hoe langer de wachtlijsten. Er zijn gewoon te weinig huurhuizen, want iedereen zou gehuisvest moeten kunnen worden."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml