Gemeenten proppen vluchtelingen in huurwoningen
Binnenland

Gemeenten proppen vluchtelingen in huurwoningen.

Vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben worden door gemeenten steeds meer gezamenlijk in huurwoningen gepropt. Veel gemeenten hebben namelijk te weinig woningen beschikbaar om iedereen apart te huisvesten.

In onder meer Zaanstad, Haarlemmermeer, Utrecht, Almere, Breda, Zaandam en Amsterdam moeten statushouders sinds dit jaar woningen delen, weet de Volkskrant. De krant deed een enquĂȘte bij de 25 grootste gemeenten.

Gemeenten hebben met het Rijk afgesproken hoeveel huizen er vrijgemaakt moeten worden voor statushouders. Op 1 juli waren er al vijfduizend woningen te weinig, vooral vanwege de explosieve groei van vorig jaar. Nog zo'n zestienduizend statushouders wachten op een woning.

Mannen alleen

Er wordt voor het op kamers smijten van de statushouders gekozen omdat het overgrote gedeelte vooralsnog bestaat uit mannen alleen, die mogelijk wachten op de komst van de rest van hun gezin. Omdat de huurwoningen bedoeld zijn voor gezinnen, proppen de gemeenten nu meerdere mannen in zo een huis. In Oss was er begin dit jaar nogal ophef vanwege het plaatsen van drie statushouders in een huis.

Van de 25 ondervraagde gemeenten gaan Amsterdam, Apeldoorn, Haarlem, Zoetermeer en Rotterdam statushouders ook onderbrengen in leegstaande kantoorpanden. De overige twintig gemeenten zijn daar nog niet mee bezig.

Alle artikelen geladen. Overzicht →