Gemeenten willen jonge ambtenaren niet hebben
Binnenland

Gemeenten willen jonge ambtenaren niet hebben.

Het is gemeenten niet gelukt om jongeren in dienst te nemen. In 2014 hebben gemeenten onderling in een cao afgesproken om gezamenlijk 1.500 jonge ambtenaren aan te nemen. In 2015 bleek het aantal ambtenaren onder de 35 jaar zelfs gedaald. 

Momenteel werken er meer ambtenaren boven de 60 jaar, dan dat er jongeren van onder de 35 jaar werken, weet de NOS. Gemeenten doen er al jaren van alles aan om jongeren binnen te halen, er zijn zelfs meer vacatures de laatste jaren. Maar de instroom van jongeren onder de 35 jaar is minder dan vijf jaar geleden.

Uiteindelijk gaan jongeren niet aan het werk bij de gemeente omdat jongeren vaak de gemeente niet zien zitten als werkgever. Ook kiezen gemeenten vaker voor de toch wel meer ervaren sollicitanten.

Spijtig

"Het is heel erg spijtig", volgens Rabin Baldewsingh van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. "Je zult als gemeente een afspiegeling moeten zijn van de samenleving. Daar hoort zwart, wit, homo en hetero bij. Maar ook jong, want dat brengt veerkracht en modernisering met zich mee."

In het in 2014 afgesproken Generatiepact staat dat het de bedoeling is dat oudere ambtenaren minder gaan werken om plaats te maken voor jongeren. Gemeenten mogen zelf weten of ze dat willen. Slechts één op de tien gemeenten doet er aan mee.

Alle artikelen geladen. Overzicht →