Georgische ex-president wordt Nieuwe Nederlander
Binnenland

Georgische ex-president wordt Nieuwe Nederlander.

Wat een fijn gastvrij landje zijn we toch. Vluchtelingen in allerlei soorten en maten zijn hier welkom, ook als het een in eigen land omstreden ex-staatshoofd betreft. Kom maar hier hoor, outkiering en haus graties af te halen bij lokaal UWV-kantoor.

De voormalige Georgische president Michail Saakasjvili vestigt zich in Nederland na zijn uitzetting uit Oekraïne, heeft zijn advocaat Oscar Hammerstein bevestigd op Schiphol. In het kader van gezinshereniging - hij is getrouwd met ene Sandra Roelofs - mag hij zich voortaan Nieuwe Nederlander noemen.

De man die tussen 2004 en 2013 president was van de voormalige Sovjet Unie-republiek werd begin dit jaar bij verstek veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens machtsmisbruik omdat hij veroordeelde daders van een moordaanslag gratie had verleend zonder tussenkomst van een bevoegde commissie. Saakasjvili noemde de beslissing van de rechtbank 'illegaal'.

Stateloos

Het Georgische staatsburgerschap werd hem ontnomen nadat hij gouverneur van Odessa in Oekraïne werd. Later voerde hij strijd tegen de Oekraïense president Porosjenko, die hij grootschalige corruptie verweet. Saakasjvili kreeg eerder de Oekraïense nationaliteit cadeau, maar die is hem weer afgenomen. Hij is daarom nu stateloos.

Vanwege de veroordeling had Georgië aan Oekraïne om zijn uitlevering gevraagd. Een rechtbank in Kiev had daar geen bezwaar tegen, maar Nederland gaat hier nu waarschijnlijk niet aan mee werken.

Alle artikelen geladen. Overzicht →