Kies uw geslacht: m/v/i
Buitenland

Kies uw geslacht: m/v/i.

Het wordt in Oostenrijk waarschijnlijk mogelijk om op officiële documenten als geslacht niet alleen man of vrouw, maar ook 'intersekse' aan te geven. Daarover beslist een Oostenrijks gerechtshof binnenkort.

Aanleiding is de zaak van een Oostenrijker met een intersekse-conditie, een fysieke toestand waarbij iemand voldoet aan de medische definitie van man noch vrouw. Deze persoon wil dat het geslacht op geboortecertificaat en paspoort overeenkomt met wat diegene al tien jaar openlijk uitdraagt: intersekse.

Vrijdag is de klacht ingediend, momenteel beroept het hof zich op de mogelijkheid om het paspoort aan te passen, weet The Local"Er is geen enkele paragraaf in het Oostenrijkse rechtssysteem te vinden dat bepaalt dat er slechts twee sekses zijn", zegt Helmut Graupner, advocaat en voorvechter van LHBT-rechten.

In Australië is het al mogelijk om de optie 'X' te kiezen op een paspoort. In Duitsland kunnen ouders van kinderen met de intersekse-conditie ervoor kiezen om het geslacht niet meteen aan te geven op de geboorteakte.

Alle artikelen geladen. Overzicht →