'Gezochte man MH17 is Russische generaal'
Buitenland

'Gezochte man MH17 is Russische generaal'.

Mogelijk een doorbraak in het MH17-onderzoek. Volgens onderzoekscollectief Bellingcat kan een van de mannen die gezocht worden voor het neerknallen van MH17, op basis van digitale bronnen en stemanalyses niemand anders zijn dan de Russische kolonel-generaal Nikolaj Fjodorovitsj Tkatsjov.

En dat is best wel vreemd: want de Russen ontkennen al de hele tijd ook maar enige betrokkenheid bij het neerhalen van MH17. Op de website van Bellingcat staan echter geluidsfragmenten die dit verhaal zouden ondersteunen. 

Het Joint Investigation Team (JIT) zoekt na uitgebreid onderzoek al lange tijd naar twee mannen die verdacht worden van betrokkenheid in de ramp met MH17, het passagiersvliegtuig die neergehaald was met een Buk-raket.

Vorig jaar werd een oproep gedaan aan mensen die meer info kunnen geven zich te melden. Daarbij werden geluidsfragmenten vrijgegeven. Een van hen zou dus de Russische generaal zijn, weliswaar was hij toen volgens de NOS 'officieel' al bij de krijgsmacht vertrokken, maar zou hij nog steeds advieswerk verrichten voor de Russen.

Het JIT zegt in een reactie dat het "met veel belangstelling" kennis heeft genomen van deze informatie en dat het zeker meegenomen gaat worden in het 'officiële' strafrechtelijke onderzoek.

Alle artikelen geladen. Overzicht →