'Gezworen maagden' uitgestorven
Raar

'Gezworen maagden' uitgestorven.

De laatste Montenegrijnse die volgens een eeuwenoud gebruik door het leven ging als mannelijk familiehoofd is gisteren overleden. Met het heengaan van de laatste der virdzina's, Stana Cerovic, is ook de traditie uitgestorven.

 

Cerovic beloofde haar vader, net als alle virdzina's voor haar, als man te leven en nooit te trouwen. Ze verkreeg zo toegang tot de traditionele mannenwereld in het Balkanland, was in haar mannenkleding welkom in het koffiehuis, mocht roken en een vuurwapen dragen. Die privileges hadden een prijs: Cerovic moest ook het zware werk verrichten dat in het Balkanland aan mannen was voorbehouden, schreef The Guardian eerder.

De merkwaardige patriarchale traditie verzekerde dat de familienaam nog een extra generatie voortleefde. Maar met het overlijden van de virdzina sloeg het laatste uur voor de mannelijke lijn per definitie alsnog.

Cerovic, die in 1936 werd geboren, woonde een groot deel van haar leven in haar eentje in een dorpje in het onherbergzame noorden van Montenegro. Haar laatste dagen sleet ze tegen haar zin in een verpleegtehuis, melden Montenegrijnse media.

Alle artikelen geladen. Overzicht →