Giftig afvalwater blijft voorlopig in de Twentse bodem

Giftig afvalwater blijft voorlopig in de Twentse bodem 

03 februari 2022 - 15:02
Staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief (D66) is niet van plan om Twente en Drenthe van het giftige afvalwater af te helpen. We leven immers niet in een “bananenrepubliek”, zei Vijlbrief woensdagavond in de uitzending van De Hofbar.
Rutger zocht in mei 2020 al de inwoners van Twente op, die boos waren op de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Het bedrijf injecteert sinds 2011 giftig afvalwater in de Twentse bodem. Het afvalwater is het restant van de oliewinning uit het Drentse Schoonebeek. Bijna twee jaar later treft Rutger de inwoners nog altijd boos - zo niet bozer - aan. Cabaretier en Twentenaar Herman Finkers laat zelfs weten wakker te hebben gelegen van dit probleem. 
 
De NAM wil het afvalwater verplaatsen naar Drenthe, waar de olie wordt gewonnen. Drents gedeputeerde Tjisse Stelpstra voelt zich overvallen door dit nieuws, maar “wacht liever eerst de feiten af” voordat hij de NAM een halt toeroept.
 
Wat kunnen we van politiek Den Haag verwachten? Niet veel, als we staatssecretaris Vijlbrief moeten geloven. De aangenomen motie om de afvalwaterinjecties te stoppen, lijkt hij niet te gaan uitvoeren. 
 
Benieuwd naar wat hij daarover zegt? Kijk De Hofbar hier terug!
Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml