GL en PvdA willen Rutte per direct wegschoppen

GL en PvdA willen Rutte per direct wegschoppen 

10 juli 2023 - 08:17

De regering is gevallen. Maar totdat er een nieuwe is gevormd (en dat duurt nog wel even want u kunt pas in november weer stemmen) blijft het demissionair aan. Dus mét eeuwige premier Rutte. Of toch niet?

PvdA-leider Attje Kuiken en GroenLinks-leider Jesse Klaver zeggen namelijk in Nieuwsuur vandaag met een Motie van Wantrouwen tegen Mark te komen. Als zo'n motie wordt aangenomen, kan Rutte ook demissionair niet aanblijven. De twee linkse leiders willen dat er een zakenpremier komt totdat er verkiezingen zijn geweest en een nieuw kabinet wordt beëdigd. Die interim-premier moet afstand hebben tot de politiek. "Er zijn echt geschikte kandidaten", denkt Klaver. Kuiken wil "de politieke angel" eruit halen en "de politieke angel heet nu Mark Rutte".

Het lijkt erop dat een groot deel van de oppositie dit voorstel zal steunen. Geert Wilders twitterde vrijdag al dat Rutte per direct moet opstappen en PvdD-leider Esther Ouwehand liet zich in vergelijkbare woorden uit: "Laat dit het einde zijn van het tijdperk Rutte". SP-leider Lilian Marijnissen wil een "Nederland zonder Rutte". Tegen de Telegraaf bevestigt BBB-leider Caroline van der Plas haar steun voor de motie. Zelfs de jongerenpartij van D66 roept op tot steun van deze motie.

Overigens kan er helemaal niet zomaar een zakenpremier worden aangesteld. De Tweede Kamer moet dan een heel formatieproces opstarten, met een verkenner, een informateur en formatieonderhandelingen, gaan ze helemaal niet doen natuurlijk. Wel grappig trouwens dat de PvdA en GroenLinks deze motie indienen. De twee partijen hebben regelmatig bij moties en wetsvoorstellen van Rutte's VVD voorgestemd. Kortom: allemaal één pot nat!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml