God gedisst want slecht voor imago
Binnenland

God gedisst want slecht voor imago.

Waar de kerkdeuren voorheen figuurlijk gesloten waren voor reclame, zien kerkgenootschappen steeds vaker in reclame een manier om de kerkbankjes te vullen. Opvallend is wel dat de vermeende schepper des aardkloot schittert in afwezigheid in de nieuwe campagne van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Ondanks een ledenaantal van twee miljoen en steun vanuit hogere hand, ontdekte de PKN twee jaar geleden aan de hand van een marktonderzoek dat de kerk nagenoeg onzichtbaar is. Tijd om het roer van het zinkende schip om te gooien en een jaarlijkse tv-commercial in het leven te roepen.

Nu gaat de PKN nog een stapje verder met een nieuwe reclamecampagne waarin de Almachtige en het geloof nadrukkelijk níet worden genoemd. De kerk hoopt een breder publiek aan te spreken en wil "het imago van de kerk herstellen", vertelt een woordvoerster aan Trouw. De campagne beslaat zes posters met daarop een nazaat van Adam of Eva met de vraag: 'Geloven doe je in de kerk?' en antwoorden in de trant van 'Onthaasten ook' en 'Twijfelen ook'.

Ook bijzonder is dat de protestanten, die in sommige stromingen Harry Potter en yoga al in de ban doen, de campagne starten in januari tijdens de Maand van de Spiritualiteit. De foto's zullen onder meer te zien zijn in vrouwenbladen, met de hoop dat de man des huizes ook bereikt wordt. "Je weet hoe dat gaat. Die lezen bladen als Happinez, Zin en Libelle gewoon mee", aldus de woordvoerster.

Nieuwste testamentsbeleving

Ook de Katholieke Kerk besloot na 2016 jaar wat meer met de tijd mee te gaan. De Nederlandse bisschoppen startten begin dit jaar onder de naam Katholiek Leven een videokanaal op YouTube.

In de Filipijnen bracht een priester Gods woord echt op een nieuw level, maar dat was voor de kerkelijke leiding aldaar toch een brug te ver.

Alle artikelen geladen. Overzicht →