'Goedkope Pool' binnenkort verleden tijd
Binnenland

'Goedkope Pool' binnenkort verleden tijd.

Goedkope werknemers uit het Oosten van Europa zijn binnenkort verleden tijd. Brussel wil gelijke lonen voor gelijk werk op dezelfde plek invoeren, maar hier zijn Midden- en Oost-Europese landen niet blij mee. 

Tijdelijke werkkrachten uit Polen, Bulgarije, Roemenië en andere Oost-Europese landen gaan dan evenveel verdienen als Nederlanders die hetzelfde werk doen. Met deze maatregel wil Brussel uitbuiting en verdringing op de arbeidsmarkt aanpakken, problemen die vooral in de bouwsector aanwezig zijn. 

Toen Brussel dit plan op 8 maart introduceerde, waren de parlementen van Denemarken en alle tien de Midden- en Oost-Europese lidstaten volgens het AD al tegen het plan. Met die kritiek doet Brussel nu niets. "We hebben hun bezwaren uitgebreid bestudeerd, maar zijn het er niet mee eens", aldus de Belgische Eurocommissaris voor werkgelegenheid en sociale zaken Marianne Thyssen.

De Europese vakbondskoepel Etuc viert feest. "Elders gedetacheerde arbeidskrachten zijn lang genoeg uitgebuit. Zij zijn geen tweederangsburgers, zij hebben recht op hetzelfde loon als werkers in hun gastland", aldus confederaal secretaris Liina Carr. 

Europese werkgevers hadden liever een andere oplossing voor de bestaande problemen gezien. Zij voorspellen 'onzekerheid, extra kosten en bureaucratie'. Onzin, aldus Thyssen. Deze twintig jaar oude detacheringsrichtlijnen moeten worden aangepast, omdat ze niet berekend zijn op grote inkomensverschillen binnen Europa. "Arbeidsmobiliteit is goed, maar de regels moeten fair zijn."

Alle artikelen geladen. Overzicht →