Goh: 'Kamer vernietigde documenten uit onderzoek over formatie'

Goh: 'Kamer vernietigde documenten uit onderzoek over formatie' 

21 juni 2023 - 15:47

Ongekend dit. Blijkbaar is in de politiek dus echt niemand te vertrouwen. Vertrouwelijke geluidsopnames en gespreksverslagen van interviews met de verschillende mensen die betrokken waren bij de kabinetsformatie van 2021 - bekend van Pieter Omtzigt: functie elders - zijn recent vernietigd door bepaalde leden van de Tweede Kamer. Gewoon, zomaar foetsie! Wel zo makkelijk.

Die interviews werden vorig jaar afgenomen door vier wetenschappers, die de kabinetsformatie evalueerden. In de voorwaarden voor dat onderzoek staat beschreven: "De Tweede Kamer wordt eigenaar van het rapport en ALLE bijbehorende content." Desondanks blijken de gespreksverslagen vernietigd te zijn.

Nu heeft Nieuwsuur recent ontdekt dat er al vanaf het begin van die formatie gesproken werd over de positie van het toenmalige CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Niet alleen sprak Mark Rutte (die zoals u weet het zich alleen anders herinnerde) over Omtzigt.

Ook verkenners Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) zeiden - op nota bene hun tweede werkdag al! - in een informeel gesprek met toenmalig Kamervoorzitter Khadija Arib dat de kritische Omtzigt "een probleem" en "een risico voor de stabiliteit van een toekomstig kabinet" is. 

En dat is nou niet bepaald hun taak hè? Maar goed, doordat de documenten verwijderd zijn, is het onduidelijk of ooit kan worden gecontroleerd wat door hoofdrolspelers uit de formatie precies is gezegd tijdens de evaluatie ervan. Is dat even handig! Alles om eeuwige premier Rutte de eeuwige premier te kunnen laten zijn.

Heel toevallig werd daarom een recent Wob-verzoek van Nieuwsuur om deze reden afgewezen. Waarom zou politiek ook openbaar moeten zijn, nietwaar?

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml