Libië onderschept 156 nieuwe Europeanen
Buitenland

Libië onderschept 156 nieuwe Europeanen.

De Libische patrouillediensten hebben het afgelopen weekend aardig druk gehad. Zaterdag en zondag werden voor de kust van Zuwara een tweetal boten onderschept met bestemming 'welk Europees land vangt ons op'?

Nu is dit inmiddels schering en inslag, nauwelijks nog iemand die er van opkijkt. Wat daarentegen heel erg opmerkelijk is, is dat zich op zaterdagboot een negentiental Marokkanen bevond. Die hebben om op een boot te geraken dus eerst Algerije (en wellicht Tunesië) doorkruist om vervolgens in Libië aan boord te stappen. En dat terwijl Marokko volgens de autoriteiten een veilig land is.

Nu hoeft dat voor wat Nederland betreft natuurlijk geen probleem te zijn, getuige de Soedanees Khalid Jone. Die heeft in zijn eentje recent bewezen dat je helemaal geen toestemming nodig hebt om in ons land te verblijven. Je doet het gewoon en valt nog wat woningen binnen ook. Misschien dat het in Marokko in de komende zestien jaar op een dag onveilig is, dan zorgt de IND voor de rest.

Goed, de rest van de opvaren bestond volgens Het Nieuwsblad uit een mengelmoes van verschillende Afrikaanse nationaliteiten. Alle 156 opvarenden zijn overgebracht  naar een marinebasis in hoofdstad Tripoli. Wat er daar volgens met hen gebeurd? Geen idee. Feit is in ieder geval dat de Libische kustwacht meldt dat het de afgelopen maanden herhaaldelijk boten met honderden migranten heeft onderschept.

 

Alle artikelen geladen. Overzicht →