'Gorillasoort bijna opgegeten in Congo'
Tech

'Gorillasoort bijna opgegeten in Congo'.

Een ernstig bedreigde soort gorilla in de Democratische Republiek Congo (DRC) is voor drie kwart uitgeroeid en dreigt binnen vijf jaar te verdwijnen. Daarvoor waarschuwen experts vandaag. 

Het gaat om de Oostelijke laaglandgorilla (Gorilla beringei graueri), ook wel Grauer's gorilla genoemd, schrijft France24 op basis van een bericht in wetenschapsblad PLOS ONE. Er zijn in het wild nog maar 3.800 exemplaren van de soort over, zo beweert het blad, dat rept van een "catastrofale neergang". 

Voordat de burgeroorlog in DRC in 1996 uitbrak, leefden er bijna 17.000 van de laaglandgorilla's in het Afrikaanse land. De onveiligheid ter plaatse maakt het moeilijk om tot een nauwkeurige schatting van aantallen te komen, maar de populatie zou ernstig zijn gedecimeerd als gevolg van op bushmeat jagende mijnwerkers. 

Snel ingrijpen is geboden, aldus de wetenschappers. Een verbod op mijnbouw in reservaten waar de gorillasoort voorkomt en het aanmoedigen van het leger om de natuur te beschermen, worden als opties genoemd. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →