'Gratis anticonceptie leidt tot minder abortussen'
Buitenland

'Gratis anticonceptie leidt tot minder abortussen'.

Als anticonceptiemiddelen in Nederland gratis zouden zijn, zou het aantal abortussen flink omlaag gaan. Dat zegt een groep abortusartsen vandaag in Nieuwsuur.

"Je hebt in Nederland de vreemde gewaarwording dat abortus voor vrouwen gratis is en anticonceptie niet. Een deel van de vrouwen gebruikt geen anticonceptie omdat het te duur is, en die komen dan vaker voor een zwangerschapsafbreking terug", aldus Gabie Raven, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Abortusartsen.

"Ik ben er heilig van overtuigd dat dat het aantal abortussen in Nederland doet dalen", zo zegt ze verder tegen Nieuwsuur. Dat is ook uit alle onderzoeken gebleken. Ook in alle omringende landen is het een gegeven, dat als je anticonceptie toegankelijker maakt, er minder abortussen zijn en ook minder recidivisten.

Spiraal

"We maken regelmatig mee dat ze zeggen: ja, ik heb gewoon dat bedrag niet om die spiraal gelijk te kunnen plaatsen na de abortus", aldus een abortusarts uit Zwolle. "Soms zijn het heel schrijnende gevallen. Vrouwen die hier voor een abortus zijn geweest, willen heel graag een spiraal. Op dat moment kunnen het niet kunnen betalen en zeggen ze: ik ga echt sparen voor een spiraal. Helaas haalt de tijd ze in, zijn ze opnieuw ongewenst zwanger. Als de spiraal gratis was geweest, had ik hem kunnen plaatsen en had ik haar zeker niet voor een tweede keer teruggezien."

Alle artikelen geladen. Overzicht →