Gratis tip: lees het etiket voordat u iets eet
Binnenland

Gratis tip: lees het etiket voordat u iets eet.

Nu willen wij van PowNed niet net doen alsof wij alle wijsheid in pacht hebben, maar wij dachten dat reaguurders wel zo slim zouden zijn om altijd eerst de bijgevoegde informatie van een product te raadplegen, voordat iets gegeten of gebruikt wordt. 

Dit blijkt echter niet het geval te zijn. Gisteren meldde een man zich bij RTL Nieuws om te vertellen dat hij een hele lading abrikozenpitten naar binnen had gewerkt, waardoor hij bijna stierf. Hij had de waarschuwing voor het eten van teveel pitten op het zakje niet gelezen.

Maar hoezo is dat gevaarlijk dan? In de pitten van abrikozen zit amygdaline. Als je dat gaat malen of kauwen, wordt dit omgezet in cyanide. Vandaar dat op het etiket van het zakje in hoofdletters de waarschuwing stond om er MAXIMAAL VIJF te eten.

De zaak waar de pitten waren gekocht - natuurwinkel Erica Kruiderijen bij station Eindhoven - heeft alle zakken met abrikozenpitten trouwens voor de zekerheid nu maar uit de schappen gehaald. Voordat er doden vallen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) grijpt dit moment aan om te benadrukken dat mensen etiketten van producten moeten lezen. Wij willen hier graag in meegaan. Dus mensen, als goed voornemen voor 2018: lezen!

Alle artikelen geladen. Overzicht →