GroenLinks geen vriendjes meer met Denk
Binnenland

GroenLinks geen vriendjes meer met Denk.

Na afloop van de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam hoeft de fractie van Denk niet meer op GroenLinks te rekenen. De uitspraken van Denk-leider Tunahan Kuzu omtrent de Armeense genocide hebben de deur voor GroenLinks definitief in het slot gegooid.

Kuzu riep onlangs Nederlandse politici met Turkse roots op de Turkse televisie op te laten zien aan wiens zijde zij strijden en wat hun mening over de Armeense genocide in deze is. Turkse pro Erdogan-media grepen Kuzu's voorzetje vervolgens aan Nederlandse Kamerleden kapot te bashen.

En zo wordt het voor Denk nog een lastig karweitje partijen te vinden die er niet voor terugdeizen de Turkenpartij in hun armen te sluiten. Ook D66, PvdA, VVD en SP hebben namelijk zo hun twijfels, maar daar is eigenlijk ook alles mee gezegd.

D66 doet net alsof

Zo zet D66 de deur nog op een spreekwoordelijke kier. Lijsttrekker Reinier van Dentzig stelt namelijk alleen "racistische partijen", doelend op Forum voor Democratie, op voorhand uit te sluiten.

SP pikt alles

SP weet eigenlijk ook nog niet helemaal of men er wel verstandig aan doet Denk buiten de deur te houden. Lijsttrekker Laurens Ivens verklaart: "Landelijk speelt Denk mensen tegen elkaar uit, en ook hier heeft de partij leden die andere meningen over Turkse kwesties hebben niet gerespecteerd. Dat soort etnische profilering kan onze raad en onze stad niet gebruiken."

Doeners of schreeuwers?

En dan is daar nog VVD, de 'doeners' weet u wel? De 'doeners' lijken zich nu vooral te beperken tot 'schreeuwers'. De partij wil Denk niet op voorhand al uitsluiten, "maar samenwerking wordt wel bijzonder lastig als door het Amsterdamse Denk geen afstand wordt genomen van de oproep van de landelijke fractie."

PvdA, ach

Ook PvdA wil dat Denk afstand neemt van haar eigen uitlatingen want anders, tsja anders niets. Dan zal de partij net als GroenLinks weigeren een samenwerking met Denk aan te gaan, zo vertelt een stellige Marjolein Moorman.

Zullen wij ons alvast aan een kleine voorspelling wagen omtrent dit hele circus? Okee dan. Denk gaat geen afstand nemen van wat het gezegd heeft in de Armeense genocidekwestie en alle andere partijen die nu selectief verontwaardigd spelen buigen uiteindelijk. Wat denkt u?

Alle artikelen geladen. Overzicht →