Groeten vanaf de Erasmusbrug

Groeten vanaf de Erasmusbrug 

04 januari 2023 - 12:57

Zwarte Piet deed zeker niets verkeerd maar van Sinterklaas kun je dat niet zeker weten. Vooral niet nu hij onderdeel is geworden van racistische terroristen; op de een of andere manier toch enger dan de islamitische. Die laatsten zijn zichtbaar, herkenbaar en scholen samen op plekken die we aan ze toewijzen, zoals scholen en moskeeën; al zal dat natuurlijk ook wel weer als racistisch en discriminatoir bestempeld worden. Die witten kunnen je buren zijn.

2023 had vrediger kunnen beginnen.

Racisme zit in de aard van de mens. Waar godsdiensten geloven dat kinderen zondig geboren worden, geloof ik dat in elk mens een racist schuilt. We houden niet van vreemden, van alles wat anders is. Tenzij het zich over de landsgrens bevindt en blijft. Dan zijn lemen hutten exotisch, vrouwenonderdrukking cultuur en armoede fascinerend. Plus natuurlijk alle varianten op het thema, zoals opgespoten eilanden vooruitgang, extreme welvaart jaloersmakend en vrouwenonderdrukking nog steeds cultuur.

Dat racisten elkaar (grappig) vinden, in Telegramgroepen bij elkaar komen en de jaarwisseling kapen door middel van een projectie op de Erasmusbrug, moet iets zeggen over onze tijd. Allereerst dat het onderwijs faalt en de mens (niet eens) in het diepst van haar ziel een slecht wezen is. De verheerlijking van de Tweede Wereldoorlog, van Hitler en zijn marionetten, de moord op miljoenen Joden, zigeuners en zieken is ook meer dan tachtig jaar na dato onvoorstelbaar. De moordzuchtige cancelculture die onder toezicht van buren, vrienden en politiek kon plaatsvinden is angstaanjagend vooral omdat de mensheid bewezen heeft dat normaal te vinden. Denk Srebrenica, denk Yezidi, denk Afghanistan, denk Iran, denk Syrië en laten we Zuid-Afrika en Rwanda ook niet vergeten. Is het nodig om bij de projectie van ‘slechts’ wat leuzen massamoorden te halen? White lives matter, niet dan?

Ik zal de eerste zijn om te bevestigen dat white lives matter, volledig evenredig aan de black lives. Enkel en alleen omdat het niet bij me op zou komen dat de black lives niet zouden matteren. Het is een faal van samenleving en politiek dat hier een wedloop in belang in is ontstaan waarbij het enige excuus is dat de mens nou eenmaal intrinsiek dom en racistisch is. Ieder mens kies voor wat hij kent, wat zelfs zo ver gaat dat decennialang bij sollicitaties de blanke (hetero-) man het ijkpunt is geweest. Als we dat onderkend hebben door middel van wetenschappelijk onderzoek (ik kan die term niet meer horen, blablabla wetenschappelijk onderzoek maar laten we alsjeblieft onthouden dat wetenschappelijk onderzoek in de kern bestaat om iets duidelijk te maken in plaats van burgers te misleiden en gedrag te beïnvloeden), is de stap naar erkenning van onbewust racisme en discriminatie niet zo’n grote.

Hell, als ik met mijn werkende vriendinnenclub ben, rollen de ogen vaak genoeg als het gaat om achterlijk mannengedrag dat bedoeld is om vrouwen op hun plek te zetten. Als ik met verschillende etniciteiten ben, klinkt herkenning bij benadering door bankiers, architecten en anderszins mensen die menen dat ze boven je staan. En als ik met die paar Nederturken ben die jullie allemaal uit de media kennen, moeten we ook lachen om de vooroordelen waarmee we geconfronteerd worden.

De moraal van het verhaal: mensen bewegen in roedels, vinden en denken en ervaren wat van, over en met de andere roedel. Daar zit niet altijd een agressieve of destructieve motivatie achter maar wanneer die er wél is, móet opgetreden worden. Want mensen die in de coulissen de Tweede Wereldoorlog verheerlijken, Hitler heilig verklaren en de ene huidskleur boven de andere stellen, zijn minstens net zo gevaarlijk als de mensen die bereid zijn te sterven en moorden voor hun Allah. Zo’n projectie op de Erasmusbrug herinnert enkel aan hun bestaan en zou tot alertheid moeten leiden. Ongeacht of ze Sint of Piet heten, black of white lives leiden, de buurman zijn of niet: domme mensen zijn gevaarlijk.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.