Groningers en Drenten dupe van onnavolgbaar IMG-beleid, Blok trekt rookgordijn op

Groningers en Drenten dupe van onnavolgbaar IMG-beleid, Blok trekt rookgordijn op 

13 oktober 2021 - 12:32

De bewoners rondom de gasopslag in Norg vallen ten prooi aan de steeds opnieuw wijzigende regels en de willekeur in schadeafhandelingen van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Daarnaast verkondigde dem. minister Economische Zaken en Klimaat Stef Blok in de vorige aflevering onwaarheden. Zo kent hij z’n eigen wet niet en neemt hij niet zijn verantwoordelijkheid.

Het IMG maakt onnavolgbare keuzes door de schadeafhandelingen willekeurig toe te kennen. Zo is er in het gebied rond de gasopslag in Norg, waar de omgekeerde bewijslast ineens niet meer geldt, door het IMG een klein hoekje aangewezen waar de regeling ineens wél weer geldt. Gedupeerde boer Jan Willem de Jong valt net buiten dit gebied, waardoor hij geen aanspraak kan maken op een schadevergoeding: "Je moet van goede huize komen om te bewijzen dat de schade is ontstaan door de gasopslag of gaswinning. Het is lachen als een boer met kiespijn."

Voorzitter Vereniging Plaatselijk Belang Een, Wisse Hummel, vond de uitspraak van Stef Blok opvallend. Hij zei vorige week "dat volgens de wet alleen de omgekeerde bewijslast geldt bij gaswinning’’. Echter, staat expliciet in de wet vermeld dat deze omgekeerde bewijslast ook geldt bij de gasopslag in Norg. De dem. minister biecht op ‘‘dat hij de wet niet uit zijn hoofd heeft geleerd’’ en kent dus zijn eigen wet niet. Hij beweert momenteel geen wet te kunnen veranderen doordat hij demissionair is en houdt stellig vast dat de verantwoordelijkheid ligt bij het IMG.

Het IMG was niet bereid voor een interview, maar liet schriftelijk weten ‘‘alles proberen te doen wat mogelijk is voor de gedupeerden van de gaswinning en gasopslag maar het nu toch vooral een zaak is van de regering en de minister van Economische Zaken.’’ 

Het lijkt wel één groot ping-pong effect tussen de dem. minister en het IMG: wie vangt uiteindelijk het ‘‘verantwoordelijke balletje’’ op?

De Hofbar terugkijken? Klik hier!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml