Groot deel migranten Griekenland weer naar huis 

09 januari 2018 - 12:31

Okee, stelt u zich voor dat u woonachtig bent in een veilig land als Albaniƫ, Pakistan, Bangladesh, Afghanistan en de Noord-Afrikaanse staten.

U heeft geen werk, door een lage of zelfs geen opleiding ook geen kans op goed betaald werk. Uw dagen bestaan voornamelijk uit op een houten bankje voor uw bamboe-woning rondhangen. Af en toe een visje vangen, want honger. Kleren wassen in een bijna uitgeput riviertje.

Dat is geen topbestaan. U heeft dat zelf ook door en kijkt een keer per week in een lokaal koffiehuis met uw buurtgenoten naar de enige tv in het dorp. Soms hapert het beeld een beetje, maar ach. De beelden laten iedere week opnieuw de pracht en praal van duizenden kilometers verderop zien. Kinderen met iPhones, gezinnen met vijf tablets, overvolle supermarkten, stenen in plaats van houten huizen.

Meedelen in de vreugde

U besluit dat u dat ook wil. Ter land, ter zee of in de lucht begint u aan uw reis naar Europa. U meert aan in Griekenland, heeft een opperbest humeur en verwacht snel hulptroepen. Een etmaal verder: u schrikt, bent blijkbaar in het verkeerde land. Hier geen gratis woningen, zorgverzekeringen en leefgeld, maar dezelfde leefomstandigheden als in het land waar u vandaan komt. U staat elke dag met 60.000 anderen in de rij voor een kommetje rijst. Dit is duidelijk niet wat de televisiebeelden u hebben voorgeschoteld.

Tegenvallertje, Europa wil u niet

Winters zijn ijskoud. Met moeite trotseert u de vrieskou, een tiendehands fleece-vest helpt u daarbij. Daar zit u dan, smachtend naar dat ene momentje dat u te horen krijgt dat u in Europa mag blijven. Die boodschap krijgt u echter niet. In plaats daarvan krijgt u te horen dat u geen enkele kans op een verblijfsvergunning maakt. Sommige mede-migranten krijgen helemaal geen bericht. Zij zijn het lange wachten beu en verkiezen het leven in het thuisland boven het lange en uitzichtloze wachten.

Dan maar terug naar huis

De Internationale Organisatie voor Migratie snapt uw pijn, maar kan u niet helpen. Het enige wat zij kunnen doen, is de eerste de beste charter terug naar huis voor u regelen. Daarnaast krijgt u tussen de 500 en 1.500 euro zakgeld mee, om een uitzichtloos leven iets minder uitzichtloos te maken. U bent mentaal een paar jaar ouder en vele illusies armer.

Zo'n 19.000 migranten zijn het afgelopen jaar vanuit Griekenland teruggekeerd naar het land van herkomst. Het leeuwendeel van deze groep bestaat uit mensen van wie een aanvraag voor een verblijfsvergunning is afgewezen. De rest had zelf door dat zij aan een kansloze missie waren begonnen.

In Griekenland zitten momenteel om en nabij de 60.000 migranten. Het overgrote deel verblijft helaas in vluchtelingenkampen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie