Grote steden willen slakkengangetje van 30 binnen bebouwde kom

Grote steden willen slakkengangetje van 30 binnen bebouwde kom 

01 december 2021 - 09:49

Binnenkort niet alleen met een trage gang van slechts 100 kilometer per uur over de snelweg tuffen, als het aan de vier grote steden des lands (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) ligt gaat u voortaan ook binnen de bebouwde kom met maximaal 30 kilometer per uur veel langzamer rijden dan u gewend bent. 

Waar de 100 kilometer op de snelweg te maken heeft met via een ingewikkelde berekening terugdringen van onze netto stikstofuitstoot, heeft de snelheid binnen de bebouwde kom meer te maken met de verkeersveiligheid. "Dit moet het aantal dodelijke verkeersslachtoffers fors terugdringen", meldt het AD.

De steden vragen het kabinet en de Tweede Kamer in een brandbrief de verlaging van de maximumsnelheid naar 30 kilometer per uur snel te regelen. Momenteel is het trouwens al zo dat op bijna de helft van alle wegen in de vier grootste steden al 30 kilometer per uur geldt. Nu steden steeds drukker worden is dat nog lang niet voldoende, stellen ze.

Nu snappen wij dat dit geldt voor de binnenstad waar het heel druk is, maar daarbuiten ook met 30 rijden? De Amsterdamse wethouder Egbert de Vries (Verkeer en Vervoer) wijst er op "dat 80 procent van het aantal verkeersslachtoffers" op wegen valt waar een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur geldt. "In het verleden hebben we de auto te veel ruimte gegeven in steden, nu staat leefbaarheid voorop."

Over wat voor cijfers we het dan hebben? In 2020 stierven er liefst 610 mensen in het verkeer, waaronder 229 fietsers en 41 voetgangers. Nu vraagt u zich natuurlijk af waarom de grote steden niet die maximumsnelheid gewoon invoeren. Nou, ze hebben het kabinet nodig omdat nu nog in de wet staat vastgelegd dat op wegen waar dertig km/uur geldt ook zaken als verkeersdrempels moeten worden aangelegd, en dat vinden ze nou net wat te ver gaan.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml